News

Geschreven op 12/12/2017
'More exciting than pornography'. Zo omschreef een Japanse...
Geschreven op 20/11/2017
Sonttol vrijwilligersdag, 16 november 2017 Donderdag 16...
Geschreven op 28/04/2017
Sonttol vrijwilligersdag, 21 april 2017 Vrijdag 21 april was er...
Geschreven op 19/10/2016
Sonttol vrijwilligersdag, 7 oktober 2016 Vrijdag 7 oktober was...
Geschreven op 04/07/2016
Sound Toll Registers Online conference, Leipzig, 26-28...

Zoeken: ALLEEN in deze site

Sonttol vrijwilligersdag, 7 oktober 2016

Vrijdag 7 oktober was er weer een bijeenkomst voor de vrijwilligers van het Sonttolproject, STRO (Sound Toll Registers Online), in het WestFries Museum (WFM) in Hoorn. Een bijzondere locatie, op een bijzondere dag! Op deze vrijdag werden ook 5 van de eerder gestolen schilderijen na jarenlange afwezigheid vanuit Oekraïne weer in het museum getoond.
Doel van de dag is vooral het onderlinge contact tussen de vrijwilligers, die vooral thuis hun vrijwilligerswerk doen. Zo’n dertig vrijwilligers kwamen naar Hoorn, om te luisteren naar de verhalen, en om deel te nemen aan de verschillende activiteiten.

Na een hartelijk welkom door Ad Geerding, directeur van het WFM, gaf Ben van Tartwijk een boeiende lezing over het maritieme verleden van de Zuiderzee-stad Hoorn. Jerem van Duijl, promovendus te Leiden, maar ook Sonttol-vrijwilliger, gaf een impressie van de mogelijkheden voor onderzoek in de Sonttolregisters, ook in combinatie met andere bronnen. Hij liet met name zien dat een betrekkelijke kleine groep schippers gespecialiseerd in een bepaald transport een reden kan zijn waardoor snelle veranderingen te zien zijn in de participatie van bepaalde steden. Ubo Kooijinga, coördinator STRO gaf een update over de stand van zaken van het STRO project.

Na de lezingen genoot men van een goed verzorgde lunch in het WFM. Het middagprogramma werd geopend met een bezichtiging van het WFM, met o.a. een virtuele rondleiding door Hoorn anno 1520. Daarna volgde een wandeling door Hoorn, naar het Centrum Varend Erfgoed, waar het VOC schip de ‘Halve Maen’ ligt, een bijzondere replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 de oostkust van Noord-Amerika heeft verkend, waarmee ondermeer een aanzet werd gegeven voor het huidige New York. De dag werd afgesloten in ‘De Hoofdtoren’ aan de haven van Hoorn, met borrel en een gezamenlijk dinerbuffet. Een geslaagde dag!

- Lezing Ben van Tartwijk: Maritieme verleden Hoorn
- Lezing Jerem van Duijl: Onderzoek met STRO
- Lezing Ubo Kooijinga: Stand van zaken STRO (Powerpoint presentatie)